Dit schooljaar wordt het 100 jarig bestaan van BASISSCHOOL TOERMALIJN in SINT-JOZEF-OLEN gevierd.  Morgen vrijdag 2 oktober is onze 'grote startdag' van het feestjaar "100 jaar basisschool Toermalijn".

Alle kinderen en leerkrachten komen die dag in oude klederdracht, kledij uit de tijd van toen. Aanvang 8.30u.  De kinderen zijn in verschillende groepen ingedeeld en doorlopen in de voormiddag diverse workshops:

Op de parking komt een stand van WOI en WOII met schietstand waar de kinderen kunnen poseren, rondrijden met een legercamion, uitleg over de oorlogen, kanon en voertuigen, ...In de kerk wordt door de pastoor uitleg gegeven over de biechtstoel, de glasramen en kerkelijke gebruiken van vroeger die nu minder aan bod komen.

De vrouwen van Femma voorzien voor alle kinderen een potje rijstpap. Ondertussen vertellen diverse Olenaars de Olense legendes en andere typische verhalen over Olen.De kleuters maken een ritje door Olen met de huifkar.In onze turnzaal worden oude volksdansen aangeleerd.O

p het voetbalterrein kunnen de kinderen oude volksspelen spelen.Aan de Olense Glamuur rijden de kinderen met oude en speciale fietsen.Zingen van oude liedjes....

Die middag is er dan een picknick met 'bokes choco' voor de ganse basisschool. In de namiddag doen onze kinderen het iets rustiger aan en volgen films uit de oude doos!

's Avonds is het dan feest voor de 'ouderen' met een schoolbal voor oud-leerlingen, oud-leerkrachten, ouders en alle andere sympathisanten in zaal De Vrede. De inkom is langs de school, de mensen worden verwelkomd door 'oude nonnetjes' en komen door een oud klasje waar les wordt gegeven zoals vroeger.

In de inkomhal van de zaal is er een beperkte fototentoonstelling. Voor elke 100ste bezoeker is een attentie voorzien en groepen oud-leerlingen kunnen een foto laten nemen in een decor zoals vroeger. Inkom? GRATIS!

Om 22u knallen we dan het feestjaar in met een spetterend en groots vuurwerk.

Alleszins, we gaan ons best doen om het feestjaar mooi te beginnen.

De organisatoren hebben nog heel veel fijne initiatieven in de loop van het schooljaar, te starten op 23 oktober met 'de nacht van het kempisch erfgoed' met als onderwerp: 100 jaar Onderwijs in Sint-Jozef-Olen. Meer info hierover vind je op http://www.olen.be/nieuwsdetail/1062/100-jaar-onderwijs-in-st-jozef-olen

Ook komen dit jaar de oud-leerkrachten van de school nog aan bod, gaan we een dagje lesgeven 'zoals vroeger', een uitstap met de ganse school naar Bokrijk, ... elke maand staat er een fijne activiteit op het programma.